Een online CV op je eigen website

Een online Curriculum Vitae op je eigen website is een onderscheidende manier om jezelf te profileren bij toekomstige werkgevers. Het geeft bijvoorbeeld aan dat je creatief bent en interesse hebt in technologie.

Het doel van het blogartikel is handvatten geven om zelf aan de slag te gaan om een online CV te maken op een eigen website. Voordelen van een eigen website met een CV zijn; 1) professioneel en onderscheidend, 2) het is uit te breiden met een portfolio en blog, en 3) Je kunt alles meten.

In Vijf stappen naar je eigen online CV

Hieronder leg ik in vijf stappen uit hoe jij zelf een online Curriculum Vitae op je eigen website kan maken. Als je geen ervaring hebt met het beheren van websites kan het een uitdagende klus zijn. Maar als het gelukt is, kun je een ervaring toevoegen in je CV. In de uitleg over hoe je een CV op je eigen website kunt maken, verwijs ik steeds naar andere sites die meer informatie gegeven over een specifiek onderwerp.

De stappen zijn:

  1. Een ouderwetse Curriculum Vitae maken
  2. Persoonlijke WordPress website maken
  3. Het online zetten van de Curriculum Vitae
  4. Website meetbaar maken
  5. Verwijzen naar je online Curriculum Vitae

1) Een ouderwetse Curriculum Vitae maken

De eerst stap is het maken van een ouderwetse Curriculum Vitae in Microsoft Word of Google Documenten. Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden over hoe een CV gemaakt kan worden. Heb je al een CV op papier staan, dan kun je deze gebruiken.

2) Persoonlijke WordPress website maken

Voor het online zetten van je Curriculum Vitae heb je een website nodig. Het meest professioneel vind ik een ‘www.jeeigennaan.nl’ domein. Op deze website kun je controleren welke domeinnamen nog vrij zijn. Registreer een door jouw gekozen domeinnaam en neem er een klein hostingpakket bij. Een hostingpakket van onder de €40,- per jaar is meer dan voldoende.

Ik raad je aan om gebruik te maken van het content management systeem, WordPress. Dit systeem is makkelijk in gebruik en het kost niks.

Als je WordPress geïnstalleerd hebt kun je een thema kiezen. Een thema is het ‘jasje’ van de website (layout, contentblokken, kleuren, lettertype, lettergrootte, etc.). Op themeforest.net vind je een overzicht van de beschikbare thema’s. Er zijn speciale cv-thema’s, voorbeelden hiervan zijn:

De kosten variëren van €0,- tot € 50,-. De gratis thema’s zijn vaak al van prima kwaliteit. Besteed niet te veel tijd aan het kiezen van een thema. Het gaat voornamelijk om de inhoud van de website. Bekijk hier een handleiding over hoe je een thema op je website kan installeren. Een gekocht thema heeft vaak een eigen handleiding. Hierin staat hoe speciale functies juist ingesteld kunnen worden.

Het thema wat ik gebruik is ‘Twenty Thirteen’. Dit is een gratis en veel gebruikt thema. Het is geen speciaal cv-thema. In mijn ogen hoeft dat ook niet omdat je in elk thema een online CV kan plaatsen. Hoe minder toeters en bellen het thema heeft, hoe rustiger en gestructureerde het eruit ziet. Bekijk mijn online CV: www.martindirks.nl/over-mij/curriculum-vitae.

3) Het online zetten van de Curriculum Vitae

Nu heb je een Curriculum Vitae en een eigen website. De volgende stap is het online zetten van de CV. Maak hiervoor een speciale pagina aan op je website. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de url /curriculum-vitae gebruiken. Hierdoor is het voor de gebruiker duidelijk dat op deze pagina je online CV staat.

Voor het plaatsen je CV kan de wysiwyg editor gebruikt worden of voor de gevorderde de HTML opmaak. Heb je gekozen voor een speciaal cv-thema, lees dan de bijbehorende handleiding waar de content voor de Curriculum Vitae geplaatst moet worden.

Het klakkeloos kopiëren van een Microsoft Word naar een webpagina is vaak geen succes. De opmaakwaarde kunnen net iets anders uitpakken. Daarom adviseer ik het stukje bij stukje te kopiëren en te kijken hoe de CV er op de webpagina uitziet. Bewerk de pagina tot dat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Een mooie visuele toevoeging op je online CV zijn progress/skill bars. Met balken kun je aangegeven hoe goed je een bepaalde vaardigheid onder de knie hebt. Bijvoorbeeld dat je kan werken met het programma Photoshop en dit voor 90% onder de knie hebt. Hieronder een aantal voorbeelden van ervaringsbalken:

Voorbeeld 1

PHP
Photoshop

Voorbeeld 2

Photoshop
PHP

Bekijk meer voorbeelden…

Voor het weergeven van progress/skill bars kun je een plug-in installeren. Een plug-in is een soort uitbreiding van je website. De plug-in die ik gebruik voor het weergeven van progress/skill bars is shortcodes-ultimate. Deze kost eenmalig $ 25,-.

Vier tips voor het online zetten van je CV op je eigen website:

  1. Zorg altijd dat mensen je Curriculum Vitae ook in PDF kunnen downloaden. Dan kan de werkgever de CV makkelijk printen en meenemen tijdens het kennismakingsgesprek.
  2. Zet de instellingen van de webpagina op no-index. Dit zorgt er voor dat je online CV niet geïndexeerd wordt door zoekmachines zoals Google. Tenzij je natuurlijk wilt dat mensen je Curriculum Vitae in zoekmachines kunnen vinden.
  3. Zet geen persoonlijke informatie zoals adres, BSN nummer en rekeningnummer in je online CV. Je naam, telefoonnummer, email en woonplaats is voldoende.
  4. Als je een baan hebt gevonden, maak dan een keuze: verwijder de online CV of zorg dat het up-to-date blijft.

 

4) Website meetbaar maken

cropped-Martin-Dirks-Google-analytics1.png

Persoonlijk vind ik de meetbaarheid het grootste voordeel van een eigen website, maar ik ben dan ook een online marketeer. Het meetbaar maken van je website is niet noodzakelijk maar wel een handige toevoeging.

Met behulp van de online programma’s, Google Analytics en Hotjar krijg je inzicht in hoe mensen je Curriculum Vitae en andere pagina’s op je website hebben bekeken. Met Google Analycis krijg je inzicht in wanneer, hoe vaak en vanuit welke plaats mensen je CV hebben bekeken. Met Hotjar is het mogelijk om een realtime opname te maken. Dit geeft je inzicht in hoelang mensen je Curriculum Vitae hebben bekeken en welk stuk ze het meest interessants vinden.

Maak voor deze online programma’s een account aan. Google Analytics is volledig gratis. Met de gratis versie van Hotjar kunnen 100 realtime opnames gemaakt worden (moet voldoende zijn). Als je de accounts hebt aangemaakt kun je de meetcodes op de website plaatsen. Het plaatsen van meetcode’s vraagt wat extra aandacht. Deze website legt uit hoe je de Google Analytics code op een WordPress website kan plaatsen. En deze website geeft uitleg over het plaatsen van de Hotjar code.

5) Verwijzen naar je online Curriculum Vitae

De laatste stap is verwijzen vanuit je motivatiebrief naar je online CV. Dit kan door een link onder je brief te plaatsen. Een voorbeeld van een verwijzing naar de online CV is: ‘Graag verwijs ik je voor mijn Curriculum Vitae naar mijn eigen persoonlijke website. De link naar mijn online CV is www.martindirks.nl/over-mij/curriculum-vitae’.

Is het gelukt met het online zetten van je CV op je eigen website?

Laat het mij dan weten. Ik ben erg benieuwd wat het resultaat is geworden. Heb je hulp nodig bij het online zetten van je CV op je eigen website? Ik help je graag hierbij. Mail naar martin@martindirks.nl of vul een contactformulier in.

Volg mij op Facebook op schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste updates!

Dit blogartikel is met aandacht geschreven. Door mijn dyslexie is het mogelijk dat dit artikel taal en spelfouten bevat.