Dyslexie als kracht inzetten tijdens je werk [ervaringsverhaal]

In het tweede jaar van mij HBO studie kwam ik in aanraking met online marketing. Mijn marketingdocent vertelde met veel passie over de ongekende mogelijkheden van de relatief nieuwe branche en de vaart dat het zich ontwikkeld. Ik was verkocht. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in online marketing en inmiddels ben ik een gepassioneerde online marketeer.

Een belangrijk onderdeel binnen de online marketing is het schrijven van pakkende advertentieteksten en geoptimaliseerde webteksten. Je zult denken dat dyslectici niet thuis horen in deze branche. Dit blogartikel gaat over hoe ik juist dankzij mijn dyslexie toch mijn weg heb gevonden in de online marketing wereld. De onderwerpen zijn:

Het blogartikel is geschreven met doel het inspireren van werkgevers, ouders en jouw (de dyslectici onder ons). Gebruik je dyslexie om een meerwaarde te creëren!

Dyslexie volgens het boekje?

Ik ben gaan Googelen naar de definitie van dyslexie. De volgende definitie kwam ik tegen: ‘Een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem in de automatisering van de woordidentificatie (lezen) en/of schriftbeeldvorming (spellen)’.

buiten de traditionele kadersIn de definitie kan ik me totaal niet vinden. Vandaar dat ik mijn eigen definitie heb gemaakt: ‘Een kracht om op creatieve wijze te zoeken naar oplossingen die buiten de traditionele kaders vallen (out of the box denken). De vaardigheid heeft zich ontwikkeld doordat de huidige maatschappij afhankelijk is van lezen en schrijven, oftewel tekst. Naast deze vaardigheid is dyslexie een stimulans om andere vaardigheden te ontwikkelen’.

Dyslexie gebruiken om vaardigheden te ontwikkelen

Mijn definitie geeft aan dat het hebben van dyslexie een kracht is om vaardigheden te ontwikkelen. In dit geval de vaardigheid om buiten de traditionele manier, oplossingen te vinden voor problemen. Deze techniek wordt ook wel out of the box denken genoemd. Ik zal met behulp van een voorbeeld uit mijn studietijd toelichten hoe dyslexie bovenstaande vaardigheid heeft ontwikkeld.

Het huidige schoolsysteem is ingericht op lezen en schrijven, oftewel tekst. Nu moest ik voor mijn opleiding weten wat de belevenistheorie van Pine & Gilmore inhield. De handvatten die school me hiervoor gaf was het lezen van studieboeken en online artikelen.

Door mijn dyslexie is het lezen van complexe theorieën niet mijn ding. Ik moest dus opzoek naar een andere manier om toch de benodigde informatie te achterhalen. Mijn dyslexie stimuleerde me om opzoek te gaan naar een andere oplossing. En dat heb ik gedaan:

 1. Ik ben Youtube video’s gaan kijken over de theorie. Hierdoor kon ik door te luisteren de juiste informatie tot mij nemen.
 2. Ik heb het visueel gemaakt. Door een eigen model uittekenen en het overzichtelijk te maken kon ik de theorie beter onthouden.

Uitkomst; een dikke voldoende op dit vak.

Mijn werkveld: online marketing

Het is een feit dat het schrijven van advertentieteksten en webteksten en belangrijk onderdeel is binnen de online marketing. Gelukkig is online marketing meer dan alleen schrijven van tekst. Het is ook steeds opzoek gaan naar nieuwe manieren om in te spelen op de ontwikkelingen.

Online marketing is namelijk een branche wat zich razend snel ontwikkeld. Vergelijk bijvoorbeeld eens 1) hoeveel producten je nu online koop en 2) hoeveel webshops er nu zijn met drie jaar geleden. Juist, hier zit een heel groot verschil in. Naast de toename van online aankopen, veranderd ook de technologie snel. Nu zijn bijvoorbeeld de smartphones zeer geschikt om online te shoppen.

Mijn rol in het team van internetbureau Vsee is continu bezig zijn met bedenken (en managen) hoe we kunnen inspelen op de ontwikkelingen.

inspelen op de ontwikkelingen

Leuk en uitdagend werk dankzij mijn dyslexie

Out of the box denken is een belangrijk onderdeel in het proces om nieuwe manieren te vinden om in te spelen op de ontwikkelingen. En juist, die vaardigheid heb ik ontwikkeld door mijn dyslexie. Waar andere vaak binnen de huidige kaders denken, ben ik gewent om hier vanaf te stappen.

Een ontwikkeling waar ik nu mee opricht is inbound marketing. Dit is een marketingvorm waar je o.a. relevant content (teksten, afbeeldingen, video’s, etc.) maakt wat naadloos aansluit op doelgroep. Het doel hiervan is dat de doelgroep vanzelf naar je toe komt in plaats van jij naar de doelgroep.

Specifiek ben ik bezig met het onderzoeken van welke content past bij de doelgroep en via welke onlinemarketing kanalen (webshop, Google, Facebook. etc) de content verspreid kan worden. Niet alles werkt. Daarom moet je verschillende manieren testen om uiteindelijk het doel van inboud marketing te bereiken.

Wellicht is het verhaal over inboud marketing te inhoudelijk. De kern van het verhaal is dat ik dankzij mijn dyslexie werk heb wat bij mij past. Laat je niet tegen houden door de beperkingen die dyslexie geeft maar gebruik het juist om een meerwaarde te creëren.

Positieve kenmerken van dyslexie

Niet iedereen met dyslexie ontwikkeld dezelfde vaardigheden. Volgens Ronald D. Davis hebben we (de dyslectici onder ons) wel bepaalde mentale functies met elkaar gemeen:

 • Vermogen om waarneming te wijzigen en te creëren
 • Heel goed bewust zijn van de omgeving
 • Nieuwsgieriger dan de doorsnee mens
 • Denken voornamelijk in beelden
 • Uitermate intuïtief en zeer sensitief
 • Maken gebruik van alle zintuigen
 • Gedachten als realiteit ervaren
 • Een levendige verbeelding

Het benutten van deze mentale functies zorgt ervoor dat je je dyslexie als een kracht kunt inzetten. Gebruik daarom de positieve kenmerken en maak van je dyslexie een kracht om vaardigheden te ontwikkelen. De volgende personen gingen je onder andere voor: Albert Einstein, Walt Disney en Henry Ford.

The gift of dyslexia (video)

Volgens professor John Stein is dyslexie een gift. Het ontwikkelend vaardigheden die andere niet hebben. Helaas is het geen mooie en spannende video maar zijn verhaal is helder.

 

Hulpmiddelen voor schrijven van teksten

Zoals Johan Cruif zegt, ‘elk voordeel heeft zijn nadeel’. Dyslexie is ook moeite hebben met het schrijven en lezen van teksten. Het schrijven van een foutloze tekst is voor mij een hele uitdaging. Daarom krijg ik hier hulp voor en gebruik ik verschillende hulpmiddelen.

 • Geschreven teksten laat ik altijd door iemand nalezen.
 • Het schrijven van o.a. advertentieteksten en webteksten pakken collega’s van mij op.
 • Ik praat veel over dyslexie zodat mijn collega’s begrijpen wat het is.
 • Ik neem de tijd om rustig artikelen te lezen en maak het visueel om het goed te begrijpen. Dit doe ik door eigen tabellen en modellen te maken.
 • Ik gebruik Google en de spellingcontrole om lastige woorden goed te schrijven.
 • In mijn handtekening van me mail staat de volgende zin: ‘Deze mail is met aandacht geschreven. Door mijn dyslexie is het mogelijk dat deze mail taal en spelfouten bevat’. Hierdoor creëer ik begrip voor voor eventuele spelfouten in mijn verstuurde mailberichten.

Ben je geïnspireerd?

Het artikel heb ik geschreven met inspiratie als doel. Het levendige verbeeldinginspireren van werkgevers dat mensen met dyslexie een grote meerwaarde voor de organisatie zijn. Het inspireren van ouders dat je kind zijn of haar dyslexie kan gebruiken om vaardigheden te ontwikkelen. En natuurlijk het inspireren van jouw (de dyslectici onder ons); gebruik je dyslexie om een verschil te maken in de arbeidsmarkt!

Ik ben zeer benieuwd hoe jij je dyslexie inzet als meerwaarde. Stuur me een bericht of plaats je reactie op Facebook.

Reacties op het blogartikel

Wat een prachtig artikel! Je verwoordt het kernachtig én inspirerend!

Ik  zal je stukje graag aan anderen laten lezen als bemoediging en voor her-en erkenning. Dank je wel!

José
Eindelijk eens een verhaal die duidelijk maakt Hoe ik ook denk. En dat is out of the box het probleem van meerdere kanten bekijken en het komen tot een oplossing alleen heb je er weinig aan als je niet de ruimte krijgt om er wat mee te doen.
Nocole
Heel mooi, echt inspirerend, dank daarvoor.
Claudia
Zeer herkenbaar!
Wendelien

 

Dyslexie
Dit blogartikel is met aandacht geschreven. Door mijn dyslexie is het mogelijk dat dit artikel taal en spelfouten bevat.