Boeken over dyslexie

Toen ik in de eerste klas van het vmbo zat, werd vast gesteld dat ik dyslexie had. Dit was geen grote verrassing omdat ik op de basisschool al veel moeite had met taal, spelling en begrijpend lezen. Tijdens mijn studietijd heb ik hulp gehad om met mijn dyslexie om te leren gaan. Hierdoor heb ik uiteindelijk mijn HBO-diploma kunnen behalen.

Omgaan met je dyslexie tijdens je studietijd is net even anders dan omgaan met je dyslexie in het werkveld. Geen extra tijd voor een voor opdrachten, spellingfouten worden gezien als slordig en je hebt geen voorleessoftware tot je beschikking. Maar hoe ga je dan om met je dyslexie tijdens je werk? Eerst hard vallen en vervolgens leren hoe je weer moet opstaan.

Hieronder een overzicht van drie boeken over dyslexie. De boeken zijn gericht op het omgaan met dyslexie in het werkveld. Zelf heb ik de boeken nog niet allemaal gelezen, maar ze staan zeker op het lijstje.


 

De gave van dyslexie

Een boek van Ronald Davis. Het boek komt uit juni 1988. Op aanraadden van een vriend heb ik het boek gelezen. Voor mensen met dyslexie worden er in het boek zeer herkenbare elementen besproken. Het heeft mij geïnspireerd om het blogartikel ‘dyslexie als kracht inzetten tijdens je werk’ te schrijven’.

Samenvatting

Albert Einstein, Winston Churchill, Whoopi Goldberg, Walt Disney, Henry Ford – veel van
’s werelds succesvolste mensen danken hun succes aan dezelfde gave die hen verhindert op `normale’ wijze een boek te kunnen lezen. Dat is de stelling van Ron Davis, zelf dyslectisch, die in zijn jeugd gezien werd als een dommerdje maar uiteindelijk een geslaagd ingenieur, zakenman en beeldhouwer werd.

Ron Davis ontdekte een manier om een boek in slechts een paar uur te kunnen lezen. Dat was de inspiratie voor zijn methode, die inmiddels vele tienduizenden mensen heeft geholpen om ‘gewoon’ te kunnen lezen, schrijven en studeren. Daarmee veroorzaakte hij een doorbraak in de behandeling van dyslectici.

Nieuwprijs € 39,00 (bol.com)
ISNB: 9789038907451

Nieuwe editie
november 2011
Nieuw prijs €19,95 (bruna.nl)
ISBN: 9789038921280


 

Slimmer dan je baas – dyslexie op het werk

Een boek van Sjan Verhoeven en Jan van Nuland. Het boek is gepubliceerd in mei 2015. Dit boek heb ik op de planning staan om te lezen. Naast dat de titel me erg aanspreekt, zijn de reviews ook erg goed. De reviews gegeven aan dat het een praktisch boek is met tips om collega’s en mensen uit je netwerk uit te leggen wat dyslexie is.

Samenvatting

Een boek over dyslexie, geschreven door twee dyslectici. De auteurs zijn ervaringsdeskundigen die vanuit hun eigen leven én hun werk als trainer en coach, een breed scala van aspecten van dyslexie behandelen en daarmee nieuwe inzichten bieden.

Veel dyslectici krijgen tijdens hun schooltijd te horen dat er beter van ze wordt verwacht, dat ze slim genoeg zijn maar zich meer moeten inzetten of zelfs dat ze dom of lui zijn. Ook als volwassene op de arbeidsmarkt krijgen veel dyslectici vaak het label ‘vreemd’ of ‘onnauwkeurig’ opgespeld. Dit boek biedt weerwoord, door het begrip dyslexie in een breder

Nieuw prijs € 18,20 (bol.com)
ISBN 9789085750345


 

Dyslexie stoornis of intelligentie

Een boek van Sjan Verhoeven en Gertrudie Boersen. Een boek met 405 pagina’s en het is uitgebracht in november 2012. Dit boek sluit zeer goed aan bij mijn definitie van dyslexie; ‘Een kracht om op creatieve wijze te zoeken naar oplossingen die buiten de traditionele kaders vallen (out of the box denken)’.

Samenvatting

Dat dyslectici een groot probleem hebben met de taal, is vaak maar al te duidelijk. Taal is in onze maatschappij een overheersend gegeven dat bijna al onze interactie met elkaar bepaalt. Als iemand dan niet zo goed is in het automatiseren van taal, levert dit al gauw onzekerheid en spanning op. Dat is precies waarom dyslectici, wanneer zij leren lezen en schrijven, al op jonge leeftijd faalangst in de vorm van prestatiedrang of uitstelgedrag ontwikkelen. Dyslexie: stoornis of intelligentie is geschreven voor en over volwassenen met dyslexie. De auteurs nemen stelling tegen de overtuiging dat dyslexie een stoornis is. Dyslexie komt in belangrijke mate voort uit een andere manier van denken, die in dit boek het conceptuele denken wordt genoemd. Het is die manier van denken die de basis vormt tot het hebben van succes en tot het ontwikkelen van een eigen manier van werken in de studie of op het werk. In die eigen manier van werken is het mogelijk om sneller te lezen, beter te schrijven, duidelijker te communiceren en een brug te leggen tussen conceptuele denkers en lijndenkers.

Het boek geeft de lezer inzicht in wat dyslexie is, wat de oorzaken van faalangst zijn en hoe deze twee fenomenen hand in hand gaan. Wanneer de faalangst vermindert, hebben dyslectici ook minder last van hun dyslexie. anders naar dyslexie te kijken, zullen dyslectici hun dyslexie beter kunnen accepteren en een positiever zelfbeeld kunnen opbouwen. Een positief zelfbeeld geeft ruimte en vrijheid in het leven en is een goed fundament voor het hebben van succes.

Nieuw prijs: € 34,90 (bol,com)
ISBN: 9789085750499


Welk boek heeft jou geholpen in het omgaan met je dyslexie op je werk? Laat het weten, dan kan de lijst worden aangevuld!

Dit blogartikel is met aandacht geschreven. Door mijn dyslexie is het mogelijk dat dit artikel taal en spelfouten bevat.